söndag 30 november 2014

Novemberrapport

Ja gott folk då var November snart slut. En trevlig månad tycker jag att det varit med utdelningar, inköp och massa tentor.

Inköp
Det blev en hel del omstrukturering och köp denna månaden (kanske lite förhastat så här i efterhand) då jag sålde av gamla dyra fonder och slängde in på aktiemarknaden istället. Jag slängde inte in hela beloppet dock utan jag vill ha en del likvid för den dagen då det kommer en 10-20% dipp :)

Transaktionerna som gjorts under november är alltså:

TeliaSonera  125 st á 51,05 SEK
NCC B 25 st á 216,30 SEK
Castellum 50 st á 112,30 SEK
Industrivärden 50 st á 131,40 SEK
SHB B 20 st á 335,70 SEK
Kinder Morgan Inc 30 st á 38,75 USD
Investor B 30 st á 265,30 SEK
Bonheur 60 st á 84,25 NOK
Unilever 30 st á 40,10 USD
McDonalds 20 st á 95,75 USD
Johnson&Johnson 10 st á 108,50 USD
The Coca-Cola Company 20 st á 42,49 USD
IBM 5 st á 163,95 USD
AT&T 30 st á 35,15 USD

Som ni ser är det en REJÄL omstuvning jag gjort och det är verkligen inte optimalt att köpa massa småposter såhär pga exempelvis courtage. Jag kände dock att jag mår bättre av att vara inne på marknaden och att mina pengar jobbar för mig än att de ligger vid sidan av och hånar mig när marknaden fortsätter uppåt.
Jag investerar på VÄLDIGT lång sikt så om 10 år tror jag inte att man känner att 335 kr för SHB var dyrt även om jag tyckte det nu. Vem vet det kanske är dags för en uppgång liknande den på 80/90-talet (vilket jag verkligen inte tror) och då står jag gärna inte utanför marknaden även om det är dyrt!

Efter detta så ligger jag ungefär 30% likvid medans övrigt ligger i aktier och billiga indexfonder. Jag mår bra över denna fördelningen och kommer framöver lägga mestadelen av pengar jag sparar på hög för att invänta köptillfällen för att öka med större potter exempelvis för Bonheur som nu är nere runt 75 och börjar kännas väldigt attraktivt.

Sparande
Jag har som jag skrivit innan problem med att lägga ut direkt från Excel här på bloggen så tills vidare får jag sammanfatta det lite kort bara.

Inkomst - 22 004 SEK
Utgifter - 17 234 SEK
Totalt sparande - 4770 (även amortering inräknat här)

Det var bröllop och födelsedagar denna månad som tog en del av kapitalet men på vår lilla inkomst lyckades vi ändå spara nästa 22% av vår inkomst vilket är helt okej. Om jag hade jobbat och fått vanlig lön hade vi ändå landat på 50% i sparande om utgifterna sett likadant ut så det känns ändå bra.

Jag har ordnat ett till extrajobb så jag tror vi kommer kunna höja inkomsten månaderna framöver vilket innebär att CSN-lånet kommer bli mindre och det känns väldigt bra. Framtiden är ljus måste jag säga!

Jag hade väl inte så mer just nu utan jag tror jag ska sätta mig ner och gå igenom Coca-Colas nya mjölkprodukt!

Fred ut

fredag 28 november 2014

Analys av NCC

Då fick jag äntligen lite tid att sätta mig ner och börja gå igenom mina innehav väldigt ordentligt. Jag har idag gått igenom byggbolaget NCC.

NCC är ett av nordens ledande bygg- och fastighetsutvecklingsföretag. De utvecklar och bygger bostäder, kommersiella fastigheter, industrilokaler och offentliga byggnader, vägar och anläggningar.

De har mestadelen av sin verksamhet här i Sverige men är även verksamma i Norge, Finland, Danmark, Tyskland och Baltikum.

Jag lyssnade på NCC nyligen när de var på skolan och pratade om deras mark och anlänggningsverksamhet. Enbart runt och i Göteborg har de flera stora projekt igång och de räknar med att få in x-antal miljardprojekt 2015-2016 då det är mycket som ska göras om med Göteborgs infrastruktur. Har även varit och tittat på bro- och motorvägsbygget de för tillfället utför utanför Borås.
Jag känner stort förtroende för NCCs anbuds- och projektavdelning då de flera gånger visat sig på ett innovativt sätt kunna ta fram nya sätt att utföra arbeten för att kunna pressa sina anbudspriser. Bara på brobygget i Borås kunde de komma 50 MSEK lägre än tvåan pga andra innovativa sätt att utföra stora delar av markarbetet.

Nu känner jag att det blev mycket fokuserat på just Göteborg så nu tycker jag vi hoppar över till siffrorna ;)


Jag har först gjort en grundlig genomgång av NCCs årsredovisningar senaste 10 åren. Efter att jag tittat över dem så använder jag mig av Benjamin Grahams "Intelligent Investor" strategi för att få den finansiella informationen mer uppdelad.

Här har bolaget klarat 5/7 och jag ser gärna att de klarar minst 6/7 för att jag ska känna mig övertygad om att det är ett bra och stabilt bolag.


Andra delen är att räkna ut bolagets "Intrinsic Value" och göra en framtida analys på vad man tror är en hållbar utveckling för företaget.

Som många andra av de större byggbolagen så är varken vinstmarginalerna eller tillväxten särskilt stor och när man räknar på detta så känns NCC köpvärt någonstans mellan 184 och 119 SEK.

-

Jag tycker att NCC är ett bra och stabilt bolag som har bra slagkraft i branschen. Hotet som jag ser är att de större projekten även börjar bli attraktivt för utländska bolag. Man ser både norska, danska och tyska bolag som räknar till sig miljardbyggen här i Sverige vilket ökar konkurrensen för NCC. NCC i sin tur räknar ju till sig projekt runt om i Europa så det jämnar förhoppningsvis ut sig.

Skulle jag inte varit ägare av Industrivärden så kan jag ärligt säga att jag troligtvis hade varit mer sugen på att köpa Skanska då de är världens näst största byggbolag och har en stor exponering mot USA och Sydamerika.
Jag ser även NCC som ett fint innehav att ha i portföljen då de direktavkastar närmre 5 %.

Jag kommer fortsätta följa NCC och när de klättrar nedanför 200-strecket kommer jag göra mig redo att fylla på.


Helgledighet

Efter två veckor med dubbla inlämningsuppgifter och tre tentor så är denna helgen helt pluggfri. Riktigt skönt måste jag säga så man kan fokusera på det viktiga i livet, AKTIER :) 

Jag har uppdaterat portföljen och slängt in mina nya innehav nu när jag flyttat runt lite pengar som legat i gamla dyra fonder.

Jag ska försöka analysera lite bolag till min bevakningslista som ska upp på sidan inom en snar framtid och jag har mycket annat jag vill gå igenom. Skatten på ISK tex. som sattes till rekordlåga 0,27%!!!!! En helt fantastisk nyhet för oss som sparar i ISK

Finanskvinnan har nått EN MILJON i kapital(läs och häpna över hennes fantastiska resa),Wal-Mart sparkar folk i Kina, Volvo har problem med kartellen och jag läste även igår att Coca-Cola ska börja sälja mjölk hör och häpna!?!? Den ska innehålla mer protein, mindre socker och i vissa fall vara smaksatt, men jag återkommer till detta när jag läst på lite mer.

Jag har även lite investeringsfunderingar som snurrar i huvudet. Börsen är dyr. All-time-high. Tycker många bolag är relativt högt värderade även om jag själv köpt in mig i flertalet bolag det senaste. Har funderingar om att låta mina innehav ligga nu och spara i madrassen för att försöka "tajma" marknaden när det väl dippar. Vi såg ju hur den dippade över 10% i oktober och återhämtade sig i princip lika snabbt. Detta tar jag som ett tecken på att börsklimatet för tillfället är väldigt skört.
Det räcker med att små problem ska uppstå i världen för att folk ska börja paniksälja och skapa dippar.

Jaja, nu ska jag samla mina tankar och skriva ett ordentligare inlägg i helgen.

Tills dess.

Fred ut

söndag 23 november 2014

Ny sida på bloggen!

Nu har jag, efter inspiration från Långsiktig investering , lagt till en ny sida på bloggen som jag valt att kalla Utdelningskollen. Här kan ni följa våran utveckling mot våra mål till en ordentlig passiv inkomst.

Jag kommer uppdatera diagrammen månadsvis allt eftersom utdelningarna rullar in. Det kommer inte ändra sig särskilt mycket nu i början men ju längre tiden går så kommer utdelningarna automatiskt öka.

Nu i november rullade det in hela 82 kr efter skatt på kontot när Kinder Morgan Inc hade utdelning och även 600 kr från NCC kom in.

Nu förstår jag att ni undrar vad jag ska göra med en sån ofantligt stor summa pengar och jag ska självklart återinvestera dem. De kommer återinvesteras ihop med de pengar som blir över från förra månadens lön (CSN-lån :P) och från tjejens lön.
Det blir inte mycket men jag anser att tiden inne i marknaden är viktigare än att försöka ligga utanför och försöka tajma marknaden.

Jag håller på att jobba med min bevakningslista men jag har problem med att kunna lägga upp den direkt ifrån mitt Office program så får väl skriva någon sunkig lista direkt här på sidan istället om jag inte löser det.


fredag 21 november 2014

Nytt förvärv för Ratos

Ledil Oy

Så heter Ratos nyförvärv som de annonserade i sitt pressmeddelande idag. Ledil är ett LED-optikföretag som Ratos tecknat ett avtal att förvärva 67% av. 

Ledil är en ledande aktör inom sekundäroptik. Det innebär att linser bryter ljus från ljuskällan till önskvärd belysning, därav LED-optikföretag

Bolaget har flertalet egenutvecklade produkter som säljs av egna säljare och via agenter i Europa, Nordamerika och Asien.
Tillverkningen sker i Kina och Finland och produkterna används idag främst i miljöer med höga krav på belysningens prestanda, exempelvis i butiker, kontor och kommersiella lokaler.

LED är den snabbast växande belysningsteknologin pga lägre energiförbrukning och längre livslängd.
2013/2014 omsatte Ledil 24,5 MKR med ett rörelseresultat (EBITA) om 7,1 MKR. De har haft en genomsnittlig organisk tillväxt om 40% sedan 2009. 

Bolaget har idag ca 70 anställda.

-Ledil är ett snabbväxande, lönsamt och innovationsfokuserat bolag som har skapat en stark marknadsposition
inom sin nisch på bara några år. Bolagets möjligheter till fortsatt tillväxt inom flera produktområden och
geografier tillsammans med den underliggande ökande efterfrågan på energieffektiv, miljövänlig och
högkvalitativ LED-belysning gör att vi ser Ledil som en mycket spännande investering. Grundarnas
erfarenheter och innovationskraft tillsammans med vår erfarenhet av att stödja bolag i tillväxtfaser och
vidareutveckla organisationer skapar spännande möjligheter för att ta bolaget till nästa nivå, säger Ratos VD
Susanna Campbell. 

Återstår att se vad Ratos kan göra för detta företaget men det känns som ett spännande förvärv och jag har själv höga tankar om LED-teknologin.

Vad tror övriga Ratos-insatta sparare?

onsdag 19 november 2014

Omstrukturering i portföljen

Nu var det väldigt många dagar sedan jag uppdaterade men jag har haft lite tidbrist. Jag har som rubriken avslöjar gjort en liten omstrukturering i portföljen. Jag har sålt dyra fonder som bara legat och skräpat och istället slängt in en del av dessa pengar i utdelande aktier istället.

Jag kan ärligt säga att jag inte köpt särskilt "billigt" men räknat mot vad fonden kostade och avkastade så känns detta ändå som en bättre investering. Jag kommer komma tillbaka det här med att köpa billigt och försöka "tajma" marknaden, vilket jag hittills inte lyckats särskilt bra med och kommer troligtvis inte lyckas med det i framtiden heller så jag struntar i att försöka.

Bolagen som fick ta plats i portföljen istället för den dyra fonden är följande:

IBM - International Business Machine, världsledande teknikbolag inom informationsbehandling

The Coca-Cola Company - Behöver knappt någon presentation va? :)

JNJ - Johnson & Johnson, amerikanskt läkemedelsbolag

Investor - svenskt investmentbolag

TeliaSonera - svensk teleoperatör

McDonald´s - amerikansk snabbmatskedja

ARCP - American Realty Capital Properties, amerikanskt fastihetsföretag

Bonheur - norskt sjöfartskonglomerat

Som ni ser har det adderats ganska mycket nytt till portföljen och de flesta kanske tycker det var dumt av mig att inte vänta på bättre köplägen men min inställning är att jag hellre är inne i marknaden och låter mina pengar jobba åt mig än att sitta vid sidan av och väntar på köplägen som aldrig kommer.(och nej jag investerade inte alla pengarna direkt utan har även en liten pott jag sparar för framtida dippar)

Jag har även funderingar på att låta mina likvida medel ligga i aktie/indexfonder utan förvaltningsavgift medans jag väntar på dippen som pengarna är ämnade för!

Vad tror ni? Är det en bra idé eller kan man missa chansen om man måste in och sälja fonderna först innan man kan köpa aktier för fondpengarna?

Fred ut


lördag 8 november 2014

Aktieanalys för nybörjare!

Hur gör man då för att få reda på hur det är ställt med ett företag? Vad är viktigt att titta efter och vart ska man börja?
För att reda ut lite sånt här så tänkte jag först börja med att gå igenom förkortningar och vad dessa betyder.

P/e-tal - Price/earnings. Här tar vi alltså aktiens nuvarande pris delat på vinsten per aktie (VPA). För att få nytta av ett företags P/E-tal kan det vara bra att gå tillbaka 5-10 år, titta i årsredovisningarna och räkna på vad P/E-talet varit under denna tid. Genom att göra så kan man se när P/E-talet är lågt för en viss sektor eller företag. 
För att veta om ett företag är köpvärt vill man gärna ha ett relativt lågt P/E-tal.

Exempel:
100(aktiens pris)/5(VPA) = 20 (relativt högt värderad)
100(aktiens pris)/15(VPA) = 6,6 (lågt värderad)

Här ser vi då att ju högre VPA desto lägre P/E. Om ett företags P/E är negativt innebär detta att företaget inte gör någon vinst.

P/S-tal - Price/sales. Här tar vi alltså aktiens pris/försälning(omsättning) per aktie. Detta står inte alltid med på bankernas sidor om företagens nyckeltal utan här får vi gå in företagets årsredovisning och leta upp deras omsättning per aktie.
Om de inte listar omsättning per aktie får vi helt enkelt leta upp företagets nettoomsättning och dela detta med antalet utgivna aktier.

EBIT - Earnings beforet interest and taxes. Detta visar ett företags vinst före räntor och skatt, det vill säga differensen mellan företagets intäkter och rörelsekostnader(löner, lokalhyra, annonser, avskrivningar m.m).

EBITDA - Earnings before interest, taxes, depreciation and amortization. Detta är ett mått på företagets rörelseresultat före ränta, skatt, nedskrivningar och avskrivningar, inklusive goodwillavskrivningar(värden i ett företag som överstiger det bokförda värdet på företagets egna tillgångar,kapital)

ROE - Return on Equity. Detta är avkastningen på eget kapital som enkelt räknas ut genom att ta vinst efter skatt/eget kapital. För att se ifall ett företag har en stabil ROE kan man titta bakåt i årsrapporterna och ligger det på ungefär samma procentuella avkastning är detta bra.

Om ett företag ligger på säg, runt 25 % ROE under många år. Kombineras detta med att det egna kapitalet ökar, företaget växer och resultaten förbättras berättar detta för oss att företaget är bra på att investera sig framåt.

DIREKTAVKASTNING - Utdelning/aktiekursen. Här kan vara bra att titta på den historiska avkastning för att se hur stabiliten i företaget fungerat genom åren. Har företaget kunnat hålla en årlig direktavkastning runt 4% och om företagets framtidsutsikter ser bra ut kan man räkna med en fortsatt utdelning på runt 4%. Kan aktien samtidigt öka i värde betyder detta att företaget fortsätter växa och utvecklas.

YOC - Yield on Cost. Detta hänger samman med direktavkastningen och beskriver vad man betalar för aktien mot dess direktavkastning. 

Exempel:

En aktie kostar 100 kr och har en utdelning på 5kr/aktie (alltså 5% direktavkastning)
Vid ditt första köp köper du 20 st för 100kr/aktie och får då en YOC på 5%. Aktien sjunker sedan och du köper fler aktier i två omgångar. En gång köper du 15 st vid 75kr/aktie och en gång 10 st för 60kr/aktie.
Detta innebär att din YOC kommer att bli:
100*20+75*15+60*10(dina inköp)/45(totalt antal aktier)=82,77 kr/aktie

Detta är ditt medelinköpspris. Med en utdelning på 5kr/aktie kommer din YOC bli följande.

YOC = 5(utdelning/aktie)/82,77(medelinköpspris) = 6%

Du har alltså genom att köpa på dig mer när kursen dippat kunnat öka din direktavkastning med 1%.

KASSAFLÖDE - Företagets inbetalningar och utbetalningar under bestämd tid. Att göra en kassaflödesanalys på ett företag kan ge en bild på hur stabilt  ett bolag är. Man vill kunna se huruvida de har ett positivt kassaflöde för att kunna generera framtida vinster och utdelningar.
Ett positivt kassaflöde bör gå hand i hand med lägre skuld (soliditet) när man gör sin kassaflödesanalys. Man vill ju trots allt veta vad företaget faktiskt gör med sitt positiva kassaflöde.

Kassaflödet visar alltså om företaget får in mer pengar än det försvinner iväg i form av kostnader.

-

Detta kan jag tycka är en bra start med saker att titta på när man analyserar ett företag. Det gäller ju förstås att sätta alla dessa nyckeltal mot varandra för att få fram en bild ifall företaget du tittar på är köpvärt eller ej.

Hur analyserar ni era företag? Vilka är speciellt viktiga för er?

Kom gärna med kommentarer, kritik och feedback på mina inlägg då jag vill lära mig av de bästa här ute i bloggvärlden!

fredag 7 november 2014

Delårsrapport Ratos!

Klockan 8 imorse satt jag med frukosten vid datorn och väntade på att Ratos delårsrapport (Q3) skulle släppas. Nu när jag bestämt mig för att verkligen lära mig allt jag kan om aktiemarknaden så känner jag att jag måste hålla mig bättre uppdaterad om mina innehav. Här kommer den då, i stora drag och med lite kommentarer kring den.

-Resultat före skatt 1382 Mkr (1 072)
-Resultat per aktie före utspädning 3,54 kr (2,81)
-Förbättrade rörelseresultat i majoritet av innehaven
-Börsnotering av Inwido, exitvinst ca 1 174 Mkr
-Försäljning av SB Seating efter periodens slut, exitvinst ca 200 Mkr
-Ca 3800 Mkr i kassan efter genomförda transaktioner
-Aktiens totalavkastning för Q3 -6%
-Kassaflödet efter förändringar i rörelseresultat landar på -24 Mkr
-Soliditet 44%

Detta är rapporten i ALLRA största drag. (rapporten finns att läsa här http://hugin.info/1180/R/1869679/657441.pdf)

-

Som man kan se så gör de ett lite bättre kvartal nu jämför med föregående. Det som kan vara anmärkningsvärt är att Ratos affärsidé är att under sin tid de äger och förädlar företagen ska nå upp till en 20% IRR (genomsnittlig årlig avkastning) men i fallen SB Seating och Inwido bara når upp till 14% respektive 15%.

I övrigt känns det fortfarande som Susanna Campbell fortfarande har lite att stå i för att nå en IRR på 20%. Jag tycker håller uppe förhoppningarna om att detta kan lyfta kursen en liten aning och närma sig mitt närmare deprimerande GAV på 65 kr ;)

Ha en bra helg nu allihopa!

Fred ut / Aktienovisen


onsdag 5 november 2014

Att komma igång med aktier

Vart börjar man då om man vill lära sig om aktier?


Min första kontakt med aktier var när jag såg en annons om att köpa boken "Vägen till din första miljon!" skriven av Tobias Schildfat. Den fick upp mina ögon för hur man på ett enkelt och inte särskilt riskfyllt sätt kunde skapa sig en mindre förmögenhet. Den är väldigt lättläst och enkel för er som vill få in er första fot i denna fantastiska aktievärld.

Aktiespararna

Aktiespararna är en organisation där du kan bli medlem för 495:- / år. Det här känner jag är ett jättebra sätt för nybörjare att hålla sig uppdaterad om marknaden och företag på börsen.

-Du får en tidning i månaden med analyser, intervjuer och nödvändig information för att klara sig på börsen.

-Är du även under 28 får du ett medlemsskap i Unga Aktiesparare och då kommer även tidningen Stock Magazine dimpa ner i brevlådan en gång i månaden.

-Du får ta del av massa erbjudanden, träffar, föreläsningar och chans att åka på utbildningsresor till diverse länder.

-Gratis utbildningar över internet eller i valda städer finns också att vara med på.

Ett medlemsskap här är givet enligt mig!

Bloggar

Det finns tonvis av fantastiska bloggare där ute som är värda att följa beroende på vilken investeringsstrategi du har. Jag kan rekommendera er att titta in på de bloggar jag följer. De är väldigt välskrivna och kan lära er mycket!

Böcker

En superbra källa för information. För er nybörjare kan jag utöver Tobias Schildfat rekommendera Anders Haskels bok "Bli grymt rik på aktier". Jag kommer göra ett utförligare inlägg om böcker framöver.

Poddar

Perfekt att lyssna på på bussen, tåget eller på powerwalken efter gymmet. 

-Sparpoden Nordnets egna sparpod med före detta ordföranden för Unga Akitesparare, Günther Mårder och Jan Dinkelspiel. En fantastiskt kul pod att lyssna på som tar upp allt från enkla fonder till hävstångsprodukter och ETFer.

-Börspoden I samarbete med Avanza Bank snackar Johan & John, två daytrayders med många års erfarenhet, om sina tankar och idéer om börsen. Dessa två killar har även en pod kallad Fondpoden där fokus ligger på att informera om olika typer av fonder. 


Där har ni lite att börja kolla upp. Håller ni er hyffsat uppdaterade med det här kommer ni förså er på börsen på nolltid!

Fred ut / Aktienovisen


måndag 3 november 2014

Förutsättningar!

Hur ser då förutsättningarna ut för oss att lyckas?


Tanken är att inom 10 år kunna ha en utdelningsinkomst/månad på mellan 2500-5000 kr.

Om vi då räknar på att min utdelningsprocent kommer ligga någonstans runt 4% och utan att ta hänsyn till ränta-på-ränta effekten ser sparplanen ut såhär.

För att få 2500 kr/mån i utdelning behöver vi spara 5300 kr/mån nästkommande 10 år.

För att få 5000 kr/mån i utdelning behöver vi spara 11600 kr/mån nästkommadne 10 år.

Så som det ser ut nu med en gemensam inkomst på runt 25 000 netto så kommer det bli svårt att kunna spara nästan 12 000 i månaden medans 5300 verkligen inte känns som en omöjlighet. Går det så kommer vi naturligtvis spara mer än så men vi utgår ifrån att 5300 är vårt lägsta sparmål för varje månad.


Månadsbudget


Vid varje månadsslut går vi då igenom vår budget och de pengar som blivit kvar från föregående lön och fördelningen på dessa pengar ser ut enligt följande.



30% - Inköp av aktier vid en dipp
20% - Vårt månatliga aktieköp
20% - Resekassa
20% - Övriga framtida inköp

10% - Amortering på bolån






Det är denna mallen som kommer följas slaviskt framöver för att nå vårat slutmål om en fantastisk utdelningsmaskin.

Framtida inlägg!

Vad vill jag skriva om framöver?

Var börjar man?

Ja vart börjar man om man är intresserad av att lära sig mer om aktier? Jag kommer försöka skriva lite om tips och bra ställen att börja på om man hittat ett intresse för aktier. Kommer även berätta vad som fick mig intresserad av aktier.

Vilken bank ska jag ha mina aktier i?

Här kommer jag ge min syn på de olika plattformerna för aktiehandel som finns, vilken jag har och varför jag valt just denna.

Vad betyder alla förkortningar?

Vad betyder egentligen P/E, ROE och VPA? Vilka av alla de här förkortningar är bra att kunna som aktienovis? Jag vill på så enkelt sätt som möjligt förklara dessa då jag själv inte har full koll på alla förkortningar.

Hur analyserar jag ett företag?

Det här är för mig den intressantaste punkten just för att detta är det jag kan allra MINST om och även det jag vill lära mig allra mest om. 

-

Jag kommer även skriva om mina nuvarande innehav och varför jag just valt att köpa dessa även fast jag inte vetat hur jag ska analyserat bolaget eller vetat om de varit köpvärda. Detta är nåt jag fått sota för då jag förlorat en del pengar på vissa dåliga investeringar men det kommer inlägg om dessa också.

Även om jag vet att jag troligtvis inte har några läsare ännu så får ni jättegärna skriva vad ni önskar att jag ska skriva om ifall det är så att någon kikar förbi min blogg.

Fred ut / Aktienovisen



Bloggstart!

Då är detta den officiella starten för denna blogg. Här kommer ni få följa en aktienovis 27 åring och hans flickvän mot hans dröm om en extra månadslön från en framtida utdelningsmaskin!

Då jag är amatör som aktieinvesterare så är denna bloggen till för mitt eget lärande. Att här försöka förklara begrepp och hur man tex. analyserar företag kommer hjälpa mig själv att få bättre förståelse för allt som har med aktier att göra.